Home  |  Suport tehnic

 Articole   

 
 

Introducere, rostul achizitiei unui PC - Sfaturi practice la achizitionarea unui PC


    Datorită rapidei deprecieri morale a tehnicii de calcul, pentru a rămâne în cursa aplicaţiilor din ce în ce mai complexe şi mai consumatoare de resurse, suntem nevoiţi să recurgem periodic, după cum ne lasă buzunarul şi celelalte priorităţi ale vieţii, la achiziţionarea unui nou PC, în cazul în care upgrade-ul nu mai reprezintă o soluţie viabilă. Astfel, putem spune că achiziţionarea unui PC sau upgrade-ul componentelor reprezintă în acest început de nou mileniu o acţiune deosebit de comună şi de frecventă pentru un utilizator de calculatoare, mai ales dacă este şi pasionat de IT.

    Din păcate, pentru mulţi utilizatori, a cumpăra un PC nu înseamnă decât grija de a căuta un monitor, o tastatură şi o carcasă care să arate cât mai bine, şi care eventual să coste cât mai puţin. Şi totuşi, pentru a respecta banii investiţi, trebuie precizat că alegerea unei configuraţii hardware eficiente este o acţiune complexă, ce necesită timp şi cunoştinţe temeinice în domeniu pentru a cumpăra un produs de calitate. Numărul mare de oferte de pe piaţă poate deruta un cumpărător, crescând riscul luării unei decizii greşite, care costă bani, timp şi nervi irosiţi inutil. Fără să contestăm cunoştinţele voastre, fără a ne impune ca singurul deţinător al adevărului, vom explica pe larg în rândurile ce urmează, tot ce ar trebui ţinut cont de către oricine, la achiziţionarea unui PC nou sau second-hand, sau numai a unor anumite componente.

    Desigur că acest articol ar trebui să rămână necitit în condiţiile în care firmele care vând tehnică de calcul ar oferi un profesionalism desăvârşit, alegând soluţia ideală pentru dumneavoastră, fără a ţine cont de alte interese paralele cu interesul clientului, şi în condiţiile în care populaţia ţării şi-ar putea permite achiziţionarea unui PC performant cu echivalentul unui singur salariu. Din păcate va mai trece o bună bucată de timp până când cele două situaţii ideale se vor transpune în realitate, drept urmare vom încerca să vă oferim cât mai multe detalii astfel încât următoarea dumneavoastră achiziţie de tehnică de calcul să-şi merite banii investiţi şi să vă mulţumească pe deplin.A cumpăra sau nu un PC? Ce rost are?

     Desigur că este o diferenţă mare între "A putea şi a vrea", "A putea şi a nu vrea", şi "A nu putea dar a spera" - să se achiziţioneze un calculator. Dacă există nevoia lucrului pe PC, este firesc să survină cât mai curând şi achiziţionarea unuia (bineînţeles dacă există posibilitatea). Probabil că majoritatea cititorilor au trecut de etapa îndoielilor privind utilitatea unui PC, şi oricum, aici veţi găsi numai entuziaşti în domeniu, dar nu ne putem abţine să punctăm rapid câteva tendinţe.

    Există destule persoane care refuză să cumpere un PC din cauza "nerecuperării banilor investiţi". Totuşi această atitudine, în cazul existenţei posibilităţii materiale, nu poate fi numită decât "arhaică", acei bani nu sunt pierduţi în sensul unei achiziţii inutile. Un TV sau un cuptor cu microunde nu folosesc la a face bani deci nu-şi vor amortiza investiţia niciodată, însă se profită din plin de ele. PC-ul are în prezent aplicaţii atât de practice încât a devenit o necesitate, iar pentru un copil are o valoare educativă extraordinar de mare (enciclopedii, limbi străine, Internet, comunicare, informaţie, asimilarea tehnologiilor moderne, jocuri). Dacă ar fi să gândim în acest mod "arhaic" nu am mai trimite copiii la şcoală, deoarece "nu se recuperează banii investiţi". Nici jocuri educative nu am mai cumpăra copiilor noştri, fiind o pierdere clară de bani. Nici maşini nu am mai cumpăra, deoarece dacă nu suntem taximetrişti nu ne vom recupera banii niciodată.

     La o analiză atentă vom observa totuşi faptul că o scrisoare trimisă peste ocean prin poşta obişnuită costă incomparabil mai mult decât un simplu email, şi că o intensă corespondenţă internaţională pe cale clasică va atinge pe timp lung şi chiar va depăşi valoarea calculatorului, iar email-ul ajunge la destinaţie în câteva secunde şi nu în câteva săptămâni. Probabil că tot spre valoarea unui PC se îndreaptă şi bilanţul anual al apelurilor telefonice internaţionale, care pot fi suplinite prin comunicarea via Internet, simplă, elegantă şi ieftină. Programele speciale de gestiune economisesc timp preţios, adică bani. Parcurgerea dicţionarului Webster în variantă digitală este incomparabil mai comodă decât a tomului de 1000 de pagini. Un televizor costă aproximativ de 5 ori mai mult decât un TV tuner, şi ar mai trebui adăugat şi preţul unui videorecorder, funcţie preluată tot de tuner. O staţie Hi-Fi costă mult mai mult decât o placă de sunet performantă şi un sistem acustic pe măsură. O colecţie de poze familiale făcute cu un aparat foto digital (la care includem şi preţul său) poate costa mai puţin decât un album de poze clasice, argentice. O colecţie de enciclopedii pe CD pot cuprinde informaţie mai largă decât biblioteca unei case medii. În sfârşit, informaţia disponibilă pe Internet (adevărată bibliotecă a omenirii) are o valoare inestimabilă din toate punctele de vedere (cultural, al pasiunilor, financiar, educativ etc).

    În concluzie, valoarea educativă şi practică a PC-ului este deseori neglijată de către "forurile superioare". Şi totuşi, calculatoarele au deschis un orizont complet nou în ceea ce priveste metodele de învăţare. În lumea modernă, PC-ul este o necesitate, investiţia periodică în tehnică de calcul este o necesitate, iar de pe urma acestor necesităţi vom trage foloasele unui standard superior de viaţă, eficientizată cu ajutorul calculatoarelor.
 

Ce suma merita investita, ce cerinte avem de la PC? - Sfaturi practice la achizitionarea unui PC
 

Ce sumă merită investită într-un PC?

    Cu toţii ne-am dori să avem alocat un buget nelimitat pentru cumpărături, cel puţin pentru marile noastre pasiuni. În cazul PC-urilor, este bine de ştiut că a face economie peste o anumită limită, duce la expunerea la o serie de probleme neplăcute în ergonomie şi în funcţionare. De aceea, la un PC de 500$, o depăşire de buget de 15-25 $ poate face diferenţa între un PC care va vizita service-ul de numeroase ori şi între un PC echilibrat, stabil, rapid. Noi vă recomandăm alegerea unor componente de calitate chiar dacă preţul final depăşeşte suma prevăzută cu 3-5%, decât să puneţi în pericol întreaga investiţie. Motto-ul "Suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine" se aplică foarte clar în cazul calculatoarelor.

     Nu trebuie să picăm nici în cealaltă extremă, gândind că trebuie să cumpărăm cel mai nou şi mai performant computer. Decât să investim 3000$ într-un PC fără să analizăm ce rost are achiziţionarea ultimelor componente apărute ieri, mai bine cheltuim 50% din sumă şi realizăm un sistem ce oferă 95% din performanţele primului. Şi vorbind despre extreme, la celălalt pol se află limita inferioară a preţului care chiar trebuie plătit pentru un PC pentru a nu sacrifica din calitate sau performanţă într-un mod dramatic. Astfel, nu este recomandat să facem economie de 10% din 500 $, rezultatul inevitabil fiind o pierdere de performanţă ce poate atinge şi 50%.

    În vest, în astfel de cazuri este la modă întrebarea - Câţi bani este indicat să cheltuiesc pentru un PC care să facă asta şi asta?" Din păcate la noi situaţia nu ne permite (în majoritatea cazurilor) să alocăm bugetul ideal pentru tot ce ne-am dori noi să facă. De aceea trebuie căutat şi găsit un compromis între preţ, performanţă, calitate, şi nu în ultimul rând, capacitate de upgrade. Un reper artificial ar fi o sumă de 2-300 $ ce ar trebui investită într-un upgrade, cu condiţia obţinerii unui sistem echilibrat. Dacă nu este posibilă încadrarea în această limită, achiziţionarea unui PC nou reprezintă o soluţie mai avantajoasă şi ca performanţe, dar şi financiar (cu condiţia vânzării sistemului vechi la preţ corect).

    De multe ori auzim întrebarea din partea unui necunoscător care doreşte să spargă gheaţa în domeniul PC-urilor: - Cât mai costă un PC?". Desigur că persoana în cauză trebuie un pic instruită, cu răbdare, altfel răspunsul - De la 30 la 5000$, depinde!" s-ar putea să-l uimească.

     În primul rând, este valabilă regula "Cât dai, atâta face". Însă trebuie să analizăm corect ce aşteptăm noi "să facă" PC-ul pe care-l vom achiziţiona. De exemplu, pentru un copil de grădiniţă, care va trebui numai să se adapteze cu interfaţa Win95, să scrie în WordPad, să deseneze în Paint, să se joace Mario, Barbie şi alte jocuri educative, este suficient un 486 fără accesorii, investiţia fiind minimă, de aproximativ 1 milion de lei. Cei ce vor folosi calculatorul pe post de maşină de scris nu vor avea nevoie de mai mult de un 486 sau un Pentium. La fel cei care lucrează în contabilitate. Pentru cei ce vor un PC pentru acces Internet, în majoritatea cazurilor este suficient un Pentium MMX cu minim 32 MB RAM. Pentru ascultarea comodă de muzică în format mp3, cerinţele pornesc de la Pentium, dar pentru vizionarea în condiţii bune a filmelor DivX este nevoie de un procesor minim Pentium II 300 MHz şi o placă video pornind de la 4 MB (accelerarea 2D necesară fiind mult mai eficientă la majoritatea generaţiilor cu peste 4 MB), preţul total al sistemului nedepăşind 200$. Desigur că jocurile, ca regulă generală, cu cât sunt apărute mai recent, vor necesita un PC mai puternic. În concluzie, atâta timp cât PC-ul va fi destinat rulării unor programe fixe, fără a fi nevoie de introducerea ulterioară a unor versiuni mai noi, nu are rost achiziţionarea unui sistem complex, costisitor, care nu va fi folosit niciodată la capacitatea sa.

    Dacă privim la rece tumultul evoluţiei hardware-ului şi software-ului, vom observa că un PC este practic nemuritor, adică nu-şi pierde niciodată capacitatea de calcul, cu condiţia să nu instalezi nici un program mai recent decât cel deja instalat în anul achiziţionării sale. Un exemplu în acest sens sunt băncile, care acum aproximativ 15 ani au achiziţionat calculatoare 286 pentru simplificarea gestiunilor financiare specific bancare, 286 care sunt folosite şi astăzi cu aceleaşi programe, cu aceeaşi eficienţă, deoarece în economia de piaţă nu a apărut nici o funcţie sau regulă sau parametru nou, care să impună îmbunătăţirea softului economic. Este chiar paradoxal faptul că în timp ce home-userul este practic obligat să-şi schimbe PC-ul o dată la 2 ani, având nevoie să ruleze ultimele programe apărute, cheltuind sume însemnate astfel, băncile (instituţii eminamente bogate) cel mult cumpără piese de schimb, nemaiavând nevoie de investiţii în tehnica de calcul pe perioade de până la zeci de ani.
    Invers, achiziţionarea unui PC ieftin, neperformant, destinat să suporte programe şi jocuri complexe, peste generaţia sa, este o decizie neinspirată, mâncătoare de timp şi de nervi. În concluzie, prima întrebare pusă va fi Computer nou sau second-hand?", iar în cazul primului răspuns continuăm cu întrebarea �Minim necesar, cel mai bun raport performanţă/preţ sau cea mai bună performanţă posibilă fără să vindem şi apartamentul?" Cea mai mare parte a acestui articol va detalia opţiunile şi componentele unui PC nou, urmând ca spre final să detaliem tot ce se poate detalia despre achiziţia unui PC second-hand. În ambele cazuri, trebuie să luăm în considerare încă înainte de cumpărare ce programe vom folosi pe calculator, deoarece puterea de calcul de care vom avea nevoie depinde de tipul şi de generaţia acestor programe.

     În cazul PC-urilor noi, nu se recomandă achiziţionarea unor componente abia lansate pe piaţă, acestea având în majoritatea cazurilor un preţ exorbitant şi nejustificat. De exemplu, ştim cu toţii că valoarea unui anumit procesor scade în timp, însă cea mai mare devalorizare o suportă în primele 6 luni, cu zeci de procente (putând atinge chiar şi 70%), devalorizarea ulterioară având o curbă lent descendentă. De aceea, pentru a investi banii judicios într-un produs care să ofere în acelaşi timp performanţe bune dar care să nu se devalorizeze peste noapte, este ideal să cumpărăm acel procesor numai după 4-8 luni de la apariţie, atunci când preţul său va fi împins în jos de modele superioare. Desigur, pasionaţii care dispun de mulţi bani nu vor ezita să "arunce" 700$ pe ultimul Pentium 4 de 2.8 GHz, chiar dacă este evident că acesta va costa numai 300$ în următoarele 3-4 luni, dar nu acestei categorii este adresat articolul nostru. Ca regulă, este recomandată aşteptarea ieftinirii produselor noi, în primele luni de la apariţie, în parte şi pentru a putea beneficia de evaluările obiective ale produsului de către alţi cumpărători, reviste şi site-uri de specialitate. Astfel, vom ocoli cu înţelepciune produsele noi care în spatele unui marketing opulent şi a unor aşteptări mari, pot ascunde diferite deficienţe.

     Un PC nou, complet, se poate găsi astăzi începând de la 500$, însă cu caracteristici minime şi cu resurse la fel de minime. Cu cât investiţia este mai mare, va creşte calitatea componentelor, viteza lor, ergonomia şi capacităţile totale de lucru ale calculatorului, proprietarul dispunând de un interval de timp mai mare până la apariţia următoarelor limitări aduse de noile programe ce vor apărea. Cu alte cuvinte, dacă se doreşte păstrarea constantă a capacităţii de calcul în raport cu viitoarele programe mai complexe, care vor cere noi şi noi resurse de calcul, cu cât investim mai mult la început, cu atât vom fi nevoiţi să investim mai puţin în viitorul apropiat, şi invers.
     Desigur că suma "ce trebuie" investită într-un PC este relativă şi subiectivă, însă folosirea unor programe de proiectare vă va obliga să cumpăraţi un monitor cu diagonală mare, un gamer "înrăit" va trebui să cumpere o placă video 3D costisitoare, un meloman va fi nevoit să aloce resurse suplimentare pentru o placă de sunet de calitate şi sistem acustic pe măsură, un fotograf nu se va putea lipsi de o cameră foto digitală etc. La fel, folosirea de tip "office" a PC-ului va necesita o simplă placă video onboard, un procesor cât mai ieftin etc, deci se pot realiza economii.

    Pentru a estima cât va costa PC-ul pe care doriţi să-l cumpăraţi, puteţi vizita rubrica noastră de preţuri accesibilă din bara de meniu, ce conţine preţurile la zi ale tuturor componentelor principale dintr-un calculator, oferite de principalele firme IT din ţară. Vă atenţionăm că atât preţurile de pe site cât şi cele la care ne vom referi în continuare, sunt pentru end-user, sunt exprimate în USD şi NU conţin TVA (19%).Clasificări... de la destinaţie la preţ şi de la preţ la posibilitate

    Este renumită rapiditatea scăderii preţurilor pentru componentele de calculator, însă pe cât de repede se ieftinesc vechile componente, cu atât apar noi şi noi generaţii care le iau locul, la un preţ mediu egal dar cu performanţe îmbunătăţite. Astfel, preţul performanţei medii "la zi" rămâne relativ constant, scazând uşor cu aproximativ 10% pe an.

    Pentru că nu ne propunem să urmăm clasificarea în detaliu a sistemelor în "office", "jocuri", "home", "student" etc, convinşi că un sistem "gata clasificat" nu poate satisface mai mult de un singur cumpărător, vom trece în revistă detalii tehnice despre fiecare componentă, vom preciza în fiecare caz o soluţie ieftină şi vom prezenta şi opţiunile superioare de performanţă şi preţ. Vom trasa totuşi câteva trăsături generale ale unor sisteme destinate clar unui segment aparte.

    Office PC: procesor minim, placă de bază cu totul integrat, 128 MB RAM, HDD minim, CD-ROM, monitor de 15" sau 17" eventual second-hand, dacă se poate găsi o piesă deosebită. Dacă Office PC-ul reprezintă practic cel mai ieftin posibil PC nou, nu trebuie uitat că va trebui investită o sumă pe măsura preţului hardware-ului, în software şi imprimantă. Astfel, o licenţă Microsoft Office costă de la 200$ în sus, în regim OEM, iar o imprimantă laser costă minim 200$. Echivalentul Office PC-ului pentru acasă, ce va fi folosit exclusiv la tehnoredactat şi acces Internet poate fi la fel de bine un sistem second-hand din gama Pentium MMX 200 MHz - Pentium II 233 MHz.

    Home PC: nu putem da o definiţie pentru acesta, deoarece contează foarte mult dacă acasă locuieşte un adolescent pasionat de jocuri, o fată care preferă să scrie email-uri şi să comunice prin IRC, un profesionist audio-video sau un scriitor de romane literare. Vom detalia un pic opţiunea "Jocuri" şi All-in-One".

    PC pentru jocuri: din start este un PC deosebit de costisitor, nimic nu necesită putere de calcul mai mare ca jocurile recente. PC-ul va trebui să fie de top, cu un preţ ce depăşeşte uşor 1000$. Toate componentele, inclusiv boxele, vor aparţine gamei high-end. Desigur că această situaţie reprezintă idealul şi visul oricărui adolescent amator de jocuri pe calculator, cheltuielile însemnate (şi repetate în timp, pentru upgrade-uri) provocate familiei din această cauză aducându-i apelativul mai mult sau mai puţin comic de "pacoste".

    PC-ul familial, All-in-One, reprezintă tot un ideal de putere de calcul, accesorii şi preţ ridicat. Practic orice pasionat de calculatoare cu posibilităţi materiale suficiente nu va ezita să asambleze un astfel de "mic monstru". Sistemul va ţine loc (pe lângă rularea aplicaţiilor Office, a accesului Internet şi al jocurilor) de:

  • Televizor

  • Sistem audio Hi-Fi

  • Sistem video digital (DVD, video player şi recorder)

  • Studio de prelucrare de imagini

  • Rularea de programe super-realistice 3D

  • Telefon internaţional, videotelefon (prin webcam şi acces Internet de calitate)

     Cu un monitor pretenţios de minim 19", o placă de sunet din gama Creative Audigy, un sistem de boxe 5.1 de calitate, un DVD-player, un TV tuner performant şi restul componentelor de top, se poate realiza o plăcere deosebită de utilizare, realizându-se chiar economii globale în bugetul casei (se scade investiţia într-un sistem audio clasic, într-un DVD-player şi în unele cazuri, într-un televizor).

 


                                                                                       Pagina   1  2  3  4  5  6  7 

 
Copyright © 2002 Team Consulting
Ultimul update: